KEK PISANG

Tuesday, January 31, 2017

APPLE CRUMBLE MUFFINS...











APPLE CRUMBLE MUFFINS
rujukan  :    seleraputeri.blogspot...




Bahan Topping :

70  gm  gula perang
60  gm  tepung gandum
50  gm  butter  -  cairkan
1  sudu teh  serbuk kayu manis


Bahan Muffin :

210  gm  gula perang
140  gm  minyak jagung
1  biji  telur gred A
200  gm  buttermilk  (200 gm susu segar + 1 sudu besar cuka makan = rehatkan 10 minit untuk dapatkan buttermilk, ia kelihatan seakan berketul-ketul)..
1/2  sudu teh  soda bikarbonate
1/2  sudu teh  baking powder
1  sudu teh  garam
1/2  sudu teh  esen vanilla *
1/2  sudu teh  esen epal *  (* atau 1 sudu teh esen vanilla)
300  gm  tepung gandum
230  gm  epal hijau yang telah dibuang kulit, empulur & didadu  (boleh juga epal merah@gala) - anggaran 3 biji saiz kecil


Cara-Cara :

Panaskan oven terlebih dulu pada suhu 200'C selama 30 minit.
Isikan dulang muffin dengan cawan kertas.  Ketepikan.
Ayak tepung gandum dengan baking powder.  Ketepikan.
Campurkan semua bahan-bahan topping dan gaul sehingga menjadi crumble.  Ketepikan.
Sementara itu, satukan gula perang, minyak jagung dan telur di dalam mangkuk adunan.
Dalam bekas berasingan, satukan buttermilk, soda bikarbonate, garam dan esen vanilla.  Kacau sebati.
Masukkan campuran tepung ke dalam campuran minyak berselang-seli dengan campuran buttermilk.  Kacau sehingga sekadar sebati saja.  Masukkan epal yang dipotong dadu.  Gaul sebati.
Sudukan adunan ke dalam cawan kertas dan taburkan dengan bahan topping.
Turunkan suhu pada 170'C dan bakar selama 30 minit sehingga masak...

No comments:

Post a Comment