KEK PISANG

Tuesday, January 24, 2017

JEJEMPUT IKAN BILIS...








JEJEMPUT IKAN BILIS
 (sedap & lembut)...



Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung gandum  -  diayak
1  keping  roti  -  dicarik-carik  (tambahan)
2  cawan  air panas
1/2  cawan  daun kucai  -  dipotong pendek
1/2  sudu teh  garam
Minyak secukupnya untuk menggoreng


Bahan Kisar Kasar :

1  labu  bawang besar
2  biji  cili merah
1/2  cawan  ikan bilis
1  biji  telur


Cara-Cara :

1.  Gaulkan semua bahan kecuali minyak supaya sebati.  (saya tambahkan 1 keping roti yang dicarik-carik).
2.  Biarkan selama 1/2 jam.
3.  Panaskan minyak secukupnya dan sudukan adunan ke dalam kuali.  Gorengkan sehingga kuning keemasan.
4.  Angkat, toskan.  Hidangkan bersama sos cili ataupun kuah kacang.


INFO :    Boleh tambahkan kepingan roti bagi menjadikan jejemput lebih gebu...





No comments:

Post a Comment