KEK PISANG

Thursday, January 5, 2017

TENGGIRI MASAK KICAP...









TENGGIRI MASAK KICAP
sumber  :     resipi citarasawan...




Bahan-Bahan :

4  keping  ikan tenggiri
sedikit garam & serbuk kunyit
1  tangkai  cili merah  -  dihiris
1  labu  bawang besar  -  dihiris bulat
1  biji  tomato  -  dibelah 4
2  hiris  halia  -  dimayang halus
Minyak untuk menumis


Bahan Kisar :

1/2  labu  bawang besar
2  ulas  bawang putih


Bahan Perasa :

1/2  cawan  kicap manis
1  sudu besar  kicap hitam@pekat
1  sudu besar  air asam jawa
sedikit air
garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Ikan dibersihkan dan di lumur sedikit garam, sedikit serbuk kunyit dan digoreng.  Ketepikan.
2.  Tumis bahan kisar dan halia sehingga naik baunya.  Masukkan bahan perasa, sedikit air dan biarkan mendidih.
3.  Masukkan cili hiris, tomato dan bawang besar, gaul rata kemudian masukkan ikan dan biarkan seketika sehingga kuahnya agak pekat.  Angkat dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment