KEK PISANG

Saturday, January 28, 2017

BUBUR SOM SOM...










BUBUR SOM SOM
sumber  :    Hanieliza...




Bahan A :

1 1/2  cawan  tepung beras
1  sudu makan  tepung jagung
3  cawan  santan  (dari 1/2 biji kelapa)
1/2  sudu teh  garam


Bahan B :  (Air Gula Merah)

1  cawan  gula merah
1  cawan  gula pasir
2  cawan  air
2  helai  daun pandan  -  dikoyak & disimpul


Cara Penyediaan :

1.  Panaskan air di dalam pengukus.
2.  Masakkan bahan B sehingga mendidih dan tapiskan.  Kemudian sejukkan.
3.  Gaulkan semua bahan A dan tapiskan ke dalam periuk ataupun kuali non-stick.
4.  Masakkan adunan sekadar naik wap dan tuangkan ke dalam loyang yang sudah disapukan sedikit minyak.
5.  Kukuskan selama 20 minit.  Tutup api dan sejukkan.  (8 inci bulat/persegi loyang atau acuan pilihan).
6.  Potong dan hidangkan bersama air gula merah...

No comments:

Post a Comment