KEK PISANG

Monday, January 2, 2017

BLUEBERRY PANCAKE...











BLUEBERRY PANCAKE
sumber  :    Dapur Tanpa Sempadan@CMG...




Bahan-Bahan :

1  cawan  tepung gandum *
Secubit  baking soda *  (anggaran 1/8 sudu teh)
1  sudu besar  baking powder *  (* digaul sebati & ayak)
1  cawan  susu segar
2 1/2  sudu besar  blueberry filling atau guna yang ada biji-biji blueberry untuk lebih sedap
1  biji  telur gred A
1/2  sudu teh  perisa blueberry atau esen vanilla
2  sudu besar  gula kastor
2  sudu besar  mentega  -  dicairkan
Secubit garam
Madu untuk hiasan
Sedikit blueberry segar, jika ada


Cara-Cara :

1.  Satukan kesemua bahan-bahan di atas kecuali madu dan blueberry segar ke dalam mangkuk dan kacau dengan whisk sehingga sebati dan licin atau masukkan ke dalam alat pengisar dan kisar sehingga sebati, tuangkan ke dalam bekas, masukkan blueberry segar, kacau sebati.  Jangan terlebih gaul agar blueberry tidak pecah dan rehatkan selama 10 minit.

2.  Panaskan non-stick pan dengan sedikit minyak atau oleskan sedikit minyak dan kemudian sapu rata-rata dengan paper towel/tisu dapur bersih.

3.  Tuangkan 1/3 cawan adunan tadi dan masak sehingga permukaannya kelihatan berbuih-buih/berlubang-lubang dan hampir kering, terbalikkan dan masak sekejap lagi, sehingga perang.  Alihkan ke pinggan dan buat sehingga siap.

4.  Hidangkan bersama blueberry segar, madu dan mentega, jika suka...

No comments:

Post a Comment