KEK PISANG

Wednesday, January 18, 2017

CHURROS...











CHURROS
sumber  :    resipicitarasawan...




Bahan-Bahan :

125  gm  marjerin/mentega
250  ml   air
150  gm  tepung gandum  -  diayak
3  biji  telur gred A/B
Minyak secukupnya untuk menggoreng


Bahan Salutan Gula :  (Satukan)

60  gm  gula kastor
2  sudu teh  serbuk kayu manis


Bahan Sos Coklat :

50  ml  thickened cream
120  gm  coklat masakan  -  potong kecil


***  Masak secara double boil :  panaskan krim, masukkan potongan coklat masakan, kacau sehingga coklat cair..


Cara Penyediaan :

1.  Masak air dan merjerin/mentega sehingga mendidih di dalam periuk.  Tutup api, masukkan tepung gandum, kacau cepat-cepat dengan senduk kayu sehingga menjadi adunan doh.  Buka api semula dan kacaukan sekejap sehingga adunan doh tidak melekat di tepi periuk.

2.  Angkat dan biarkan doh sejuk/suam dahulu baru dimasukkan telur.  Adun doh dan telur sehingga sebati barulah dimasukkan telur berikutnya.

3.  Setelah siap, masukkan ke dalam piping bag dengan nozle bentuk bintang.

4.  Panaskan minyak yang banyak, paipkan adunan sepanjang 10 cm terus ke dalam minyak.  Ketika adunan di paip, tutup atau kecilkan dulu api dapur.  Jangan goreng terlalu banyak dalam satu masa.

5.  Goreng sehingga keperangan.  Toskan di atas tisu dapur dan terus salutkan dalam gula kastor dan serbuk kayu manis tadi.

6.  Hidangkan dengan sos coklat, jika suka...

No comments:

Post a Comment