KEK PISANG

Thursday, January 26, 2017

DAGING MASAK MERAH...










DAGING MASAK MERAH
cookbook  :    Ruzita's Kitchen...




Bahan-Bahan :

400  gm  daging (saya guna daging batang pinang), dipotong kecil
1  sudu besar  gula pasir
1  sudu kecil  garam
3  sudu besar  minyak masak
1/2  kiub pati  ayam
1  sudu besar  kicap
2  sudu besar  sos tomato
1  sudu besar  sos cili
1  biji  cili hijau  -  hiris
1  biji  bawang besar  -  hiris bulat


Bahan Kisar :

6  biji  cili kering
1/2  biji  bawang besar
3  ulas  bawang putih
1  inci  halia


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
2.  Masukkan daging.  Masak sehingga daging empuk.  Masukkan sedikit air jika perlu.
3.  Apabila daging dah empuk/lembut, masukkan sos cili, sos tomato, kicap, gula, garam dan kiub pati ayam.
4.  Sesuaikan rasa.  Masukkan cili hiris, bawang besar dan kacau rata.
5.  Hidangkan...
4. 

No comments:

Post a Comment