KEK PISANG

Monday, January 30, 2017

AYAM MASAK LEMAK CILI PADI...







AYAM MASAK LEMAK CILI PADI




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  -  potong ikut citarasa, cuci bersih & toskan
2  biji  kentang  -  kupas & potong kiub setiap satu & rendam  (saya rebus 1/2 empuk)
2  batang  serai  -  titik
1  helai  daun bay
1  keping  asam gelugur
1  peket kecil  santan pekat  (anggaran  250 ml)
Air jika perlu
Garam & gula secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menumis


Bahan kisar halus :

10  biji  cili padi
1  inci  kunyit hidup
5  biji  bawang merah
2  biji  buah keras


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.  Tumiskan bahan kisar halus, serai dan daun bay hingga berbau wangi.  Biarkan seketika hingga cili sedikit masak. 

2.  Masukkan ayam, gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut.  Masukkan santan dan kentang (toskan) yang telah direbus separuh empuk (untuk proses mempercepatkan masakan).  Masak hingga kentang dan ayam empuk sepenuhnya.

3.  Masukkan asam gelugur dan jika kuah kurang, boleh tambah sedikit air.  Biarkan mendidih.  Kacau rata dan perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula.  Kacau dan biarkan mendidih dengan api kecil dan kacau selalu.  Sesuaikan rasa dan tutup api.  Hidangkan...




 Kobis Goreng Bersama Telur

No comments:

Post a Comment