KEK PISANG

Monday, January 2, 2017

OMELET BAYAM SOSEJ...











OMELET BAYAM SOSEJ
sumber  :   Majalah 'Sedap' 2012...




Bahan-Bahan :

5  biji  telur
1/2  sudu teh  garam
1/4  sudu teh  serbuk lada sulah
50  ml  krim pekat
50  gm  keju cheddar - parut
20  helai  daun bayam  -  atau ikut pilihan  (10 gm),  celur & dipotong-potong
2  ketul  sosej daging  -  potong bulat
Minyak masak untuk sapuan kuali


Bahan Pelengkap :

30  gm  mayonis
20  gm  sos tomato


Cara Membuatnya :

1.  Pukul ringan telur, garam dan serbuk lada sulah.  Masukkan krim pekat, parutan keju, bayam yang dicelur dan sosej daging.  Kacau rata.

2.  Panaskan kuali rata yang telah disapu minyak.  Masukkan sebahagian campuran telur.  Kacau-kacau sehingga berbutir kasar dan setengah masak.  Lipat dua bahagian dan biarkan masak.  Buat lagi untuk setengah bahagian lagi.

3.  Hidangkan bersama pelengkap...


INFO  :   Sosej daging boleh juga digantikan dengan sosej ayam apabila suka.  Sebaiknya gunakan kuali rata anti lekat supaya telur lebih mudah diterbalikkan...

No comments:

Post a Comment