KEK PISANG

Saturday, January 14, 2017

AYAM KARAMEL...










AYAM KARAMEL
sumber  :    Ilham Dapur; (sangat sedap)...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  -  potong saiz sederhana
1  sudu kecil  kicap manis
1  sudu kecil  kicap ikan/nampla
Tepung serbaguna secukupnya


Bahan Sos :

2  ulas  bawang putih  -  cincang
1/2  inci  halia  -  cincang
1/2  labu  bawang besar  -  dadu kasar
2  sudu besar  sos tiram
1  sudu besar  tepung jagung  -  dibancuh dengan 1 cawan air
sedikit kicap manis
garam, gula & aji no moto, jika suka
hirisan daun bawang secukupnya
sedikit bijan sangai


Cara Memasak :

1.  Cuci bersih ayam dan toskan kemudian gaulkan ayam dengan kicap manis dan kicap ikan/nampla, ketepikan.

2.  Panaskan minyak untuk menggoreng secukupnya, golekkan ayam di dalam tepung dan goreng biar sedikit garing, angkat dan ketepikan.

3.  Satukan bancuhan tepung jagung dengan sos tiram, sedikit kicap manis dan bahan perasa secukup rasa.

4.  Di dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak, tumiskan sekejap bawang putih dan halia biar naik bau, masukkan bawang besar dadu.  Biarkan seketika sekadar bawang layu sedikit.

5.  Masukkan bancuhan tepung jagung, teruskan kacau agar tidak berketul dan sos menjadi berkilat.

6.  Masukkan ayam dan daun bawang, kacau agar ayam sebati dengan sos (kalau pekat sangat, tambahkan air sedikit dan masak sekejap lagi).

7.  Taburkan sedikit bijan dan sedia dihidangkan bersama nasi putih...

No comments:

Post a Comment