KEK PISANG

Monday, January 23, 2017

IKAN SIAKAP MASAM MANIS ALA THAI....









IKAN SIAKAP MASAM MANIS ALA THAI
sumber  :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan siakap saiz sederhana
1/2  sudu teh  serbuk lada sulah *
2  sudu besar  tepung jagung *
sedikit garam *  (* satukan)
1  batang  serai  -  di titik
3  helai  daun limau purut
1  biji  cili merah  -  buang biji & didadu
1  biji  cili hijau  -  buang biji & didadu
1  biji  bawang besar saiz sederhana  -  didadu
2  ulas  bawang putih  -  cincang halus
1/2  inci  halia  -  cincang halus
3  sudu besar  sos cili Thai
1  sudu besar  cili kisar
Sos ikan & gula secukup rasa
3  biji  limau kasturi  -  perah jusnya
1/2  cawan  air
Hirisan daun bawang untuk hiasan


Cara Memasak :

1.  Ikan siakap di buang sisiknya, disiang dan dicuci bersih.  Perap dengan jus limau kasturi selama 15 minit.  Cuci lagi hingga bersih dan ketepikan.  Lap ikan tadi dengan tissue dapur hingga kering, kemudian lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan tepung jagung rata-rata.  Kemudian gorengkan ikan tadi hingga masak dan garing di kedua-dua bahagian.  Angkat, toskan minyak dan letakkan di dalam pinggan yang sesuai.  Ketepikan.

2.  Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak.  Tumiskan bawang putih, halia dan bawang besar hingga harum, masukkan serai titik dan cili kisar, tumis sehingga cili garing dan terbit minyak.  Masukkan sos cili Thai, kacau dan masak sekejap.  Masukkan air dan biarkan mendidih.

3.  Tambahkan cili merah, cili hijau, daun limau purut dan jus limau kasturi.  Perasakan dengan sos ikan secukupnya dan sedikit gula jika perlu.  Masak hingga pekat.  Sesuaikan rasa dan tutup api.  Curahkan kuah ke atas ikan, taburkan hirisan daun bawang.  HIDANGKAN segera...





No comments:

Post a Comment