Monday, January 23, 2017
IKAN SIAKAP MASAM MANIS ALA THAI....
IKAN SIAKAP MASAM MANIS ALA THAI
sumber : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan siakap saiz sederhana
1/2 sudu teh serbuk lada sulah *
2 sudu besar tepung jagung *
sedikit garam * (* satukan)
1 batang serai - di titik
3 helai daun limau purut
1 biji cili merah - buang biji & didadu
1 biji cili hijau - buang biji & didadu
1 biji bawang besar saiz sederhana - didadu
2 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 inci halia - cincang halus
3 sudu besar sos cili Thai
1 sudu besar cili kisar
Sos ikan & gula secukup rasa
3 biji limau kasturi - perah jusnya
1/2 cawan air
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Cara Memasak :
1. Ikan siakap di buang sisiknya, disiang dan dicuci bersih. Perap dengan jus limau kasturi selama 15 minit. Cuci lagi hingga bersih dan ketepikan. Lap ikan tadi dengan tissue dapur hingga kering, kemudian lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan tepung jagung rata-rata. Kemudian gorengkan ikan tadi hingga masak dan garing di kedua-dua bahagian. Angkat, toskan minyak dan letakkan di dalam pinggan yang sesuai. Ketepikan.
2. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih, halia dan bawang besar hingga harum, masukkan serai titik dan cili kisar, tumis sehingga cili garing dan terbit minyak. Masukkan sos cili Thai, kacau dan masak sekejap. Masukkan air dan biarkan mendidih.
3. Tambahkan cili merah, cili hijau, daun limau purut dan jus limau kasturi. Perasakan dengan sos ikan secukupnya dan sedikit gula jika perlu. Masak hingga pekat. Sesuaikan rasa dan tutup api. Curahkan kuah ke atas ikan, taburkan hirisan daun bawang. HIDANGKAN segera...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment