KEK PISANG

Friday, January 27, 2017

IKAN BERLADA...










IKAN BERLADA
sumber  :    buku masakan...




Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan kembung
3  ulas  bawang putih
3  ulas  bawang merah
1  tangkai  daun bawang  -  hiris
3  sudu besar  cili kisar
1  sudu besar  sos tiram
1  sudu kecil  garam
1  sudu besar  gula
sedikit serbuk kunyit
minyak masak untuk menggoreng


Cara Memasak :

1.  Kisar/tumbuk bawang merah dan bawang putih.
2.  Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
3.  Panaskan minyak.  Goreng ikan hingga masak.  Letak dalam pinggan.  Ketepikan.
4.  Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar/tumbuk hingga terbit minyak.
5.  Masukkan cili kisar, sos tiram, garam dan gula.  Kacau rata hingga terbit minyak sekali lagi.
6.  Masak hingga pekat, sesuaikan rasa dan tutup api.
7.  Curahkan ke atas ikan yang digoreng tadi dan taburkan daun bawang...

No comments:

Post a Comment