Tuesday, June 19, 2018
16/6/2018 (SABTU) RAYA KEDUA...
RENDANG DAGING
sumber : FB@Resepi Terlaris...
Bahan-Bahan :
1 kg daging batang pinang ~ potong agak kecil
2 paket kecil serbuk rempah kurma
Santan dari 1 1/2 biji kelapa
3 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
Gula Melaka (kalau tiada guna gula pasir)
1-2 keping asam gelugor
1 kiub pati ayam
3 helai daun pandan ~ disimpul
1/2 cawan minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar :
9 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
5 batang serai ~ hiris nipis-nipis
1 inci lengkuas
3 inci kunyit hidup
15-20 tangkai cili kering ~ rebus, cuci & toskan sebelum kisar
Bahan Mayang/Hiris :
3 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan yang dikisar bersama daun pandan sehingga naik bau. Kacau seketika. Masukkan serbuk rempah kurma, tumis lagi...sehingga pecah minyak.
2. Sekiranya menggunakan daging biasa, rebus daging seketika tapi tidak perlu jika menggunakan daging batang pinang. Masukkan daging bersama air rebusan, kacau rata. Kalau menggunakan daging batang pinang yang tidak direbus maka boleh masukkan 2 cawan air sekali masa memasukkan daging. Biarkan seketika dalam 4-5 minit.
3. Kemudian masukkan santan, kacau dengan api perlahan. Bila agak-agak daging sudah lembut, masukkan asam gelugor@keping, kiub pati ayam, garam dan gula secukupnya.
4. Bila daging sudah betul-betul lembut/empuk, masukkan pula kerisik dan gaul rata. Masak sehingga kuah rendang agak pekat.
5. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit, daun limau purut dan dikacau lagi seketika. Siap untuk dihidangkan...
ACAR MENTAH
Bahan-Bahan :
1 batang lobak merah ~ dihiris memanjang
1 batang timun ~ dihiris memanjang
1 biji cili merah ~ dihiris memanjang
1 sudu makan cuka atau secukupnya
1 sudu makan gula atau secukupnya
1 sudu teh garam atau secukupnya
Cara Penyediaan :
1. Campurkan semua bahan hirisan di dalam satu bekas dan ketepikan.
2. Kemudian campurkan garam, gula dan cuka. Gaul sebati.
3. Tuangkan bancuhan cuka ke dalam bekas berisi bahan hirisan dan gaul rata.
4. Acar sedia dihidangkan...
NASI HUJAN PANAS
rujukan : buku masakan Chef Hanieliza
hidangan : 6 orang
Bahan-Bahan :
4 cawan beras basmathi ~ cuci, rendam selama 30 minit & toskan
4 cawan air (saya lebihkan sedikit)
1/2 cawan susu cair
1 kiub pati ayam
3 biji tomato ~ dicincang
Pewarna hijau, merah & kuning secukupnya
1 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan marjerin
Garam secukup rasa
Bahan Tumisan :
3 ulas bawang merah *
1 ulas bawang putih *
1 inci halia * ( * ditumbuk )
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1 batang serai ~ dititik
2 helai daun pandan ~ disimpul
Cara Memasak :
1. Basuh beras dan rendamkan selama 30 minit. Toskan.
2. Panaskan minyak sapi dan marjerin di dalam periuk ataupun kuali.
3. Tumiskan bahan tumisan sehingga berbau wangi.
4. Masukkan air dan garam. Biarkan sehingga mendidih.
5. Masukkan susu cair, kiub ayam, tomato dan beras. Kacau rata.
6. Alihkan ke dalam periuk nasi elektrik. 'ON' kan suis dan masakkan seperti nasi biasa.
7. Apabila nasi hampir kering, titiskan 1 warna pada setiap tempat yang berlainan.
8. Biarkan nasi masak dan kering. Kemudian gemburkan supaya warna tadi rata keseluruhan nasi.
9. Hiaskan dengan taburan bawang goreng dan daun bawang...
Labels:
Juadah raya
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment