KEK PISANG

Thursday, June 7, 2018

SOFT MARBLE BUTTER CAKE...











SOFT MARBLE BUTTER CAKE
sumber :    FB@Original Resepi Ringkas
oleh :    Mariana Zainal...




Bahan-Bahan :

250  gm  butter/marjerin
1  cawan rata  gula pasir (kisar)  ~  saya guna gula kastor
4  biji  telur gred A
2  cawan rata  tepung naik sendiri, diayak  (jika guna tepung gandum tambah 1 sudu teh  baking powder)
1/2  cawan  susu cair
1  penutup botol  esen vanilla
2  sudu besar  serbuk koko
Pewarna ikut pilihan


Cara-Cara :

Pukul butter dan gula selama 12 minit, masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil pukul perlahan (setiap kali masukkan telur pukul 1 minit).
Masukkan tepung naik sendiri dan susu cair berselang-seli sambil kaupbalik adunan menggunakan senduk/spatula.
Bahagikan adunan kepada 2-3 bahagian, satu warna asal, satu lagi letakkan serbuk koko dan satu lagi letakkan pewarna pilihan.  
Lenser nipis butter/marjerin pada loyang saiz 7"/8" (saya guna loyang 7 inci) dan alaskan dengan baking paper.  Masukkan adunan berselang-seli sehingga habis.
Bakar selama 50 minit sehingga masak, menggunakan api atas bawah pada suhu 180'C (oven haruslah dipanaskan 10 minit terlebih dahulu sebelum membakar kek)...

No comments:

Post a Comment