KERUTUK AYAM
sumber : Insta: majalahrasa...
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam ~ dipotong ikut citarasa
1 cawan santan
2 sudu besar kerisik
7 tangkai cili kering ~ rebus dulu hingga lembut
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 batang serai
Rempah 4 sekawan (anggaran ikut suka ~ bunga cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang & buah pelaga)
1/2 bungkus serbuk rempah kerutuk Adabi
1/2 bungkus serbuk rempah kari Adabi
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya
Garam & gula melaka secukupnya
Cara Memasak :
Bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili kering dikisar hingga halus.
Panaskan kuali, masukkan minyak secukupnya, tumis bahan yang dikisar hingga berbau harum.
Masukkan sekali rempah 4 sekawan, kemudian masukkan gula melaka (supaya bahan tumisan cepat garing).
Bila bahan tumisan dah garing, masukkan rempah kari dan rempah kerutuk. Masukkan sedikit air dan kacau kemudian masukkan ayam. Gaulkan.
Masukkan kerisik dan santan, masukkan garam secukup rasa.
Kacau sampai pekat dan agak kering hingga ayam lembut/empuk. Kepekatan ikut citrasa masing-masing...
Taugeh Goreng...
No comments:
Post a Comment