Monday, June 4, 2018
DAGING GORENG LADA HITAM...
DAGING GORENG LADA HITAM
sumber : Majalah RASA Mei 2016...
Bahan-Bahan :
300 gm daging batang pinang ~ dihiris nipis, cuci bersih & toskan
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh sos lada hitam
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh sos tomato
1 sudu teh sos cili
1 sudu makan kicap manis
1 biji lada benggala atau cili merah ~ dihiris
1 biji bawang besar ~ dihiris
Sedikit garam & gula
Sedikit cuka
Minyak masak secukupnya
Bahan Tumbuk :
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
Cara Memasak :
1. Perap daging yang dihiris bersama serbuk lada hitam selama satu jam. Ketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga terbit bau.
3. Masukkan kesemua sos dan diikuti daging yang telah diperap.
4. Masukkan kicap manis, kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Kacau sekata sehingga daging empuk. Masukkan sedikit air jika daging masih belum empuk.
5. Masukkan lada benggala/cili merah dan bawang besar yang telah dihiris.
6. Angkat dan sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment