KEK PISANG

Monday, June 4, 2018

DAGING GORENG LADA HITAM...










DAGING GORENG LADA HITAM
sumber :    Majalah RASA Mei 2016...




Bahan-Bahan :

300  gm  daging batang pinang  ~  dihiris nipis, cuci bersih & toskan
1  sudu teh  serbuk lada hitam
1  sudu teh  sos lada hitam
1  sudu teh  sos tiram
1  sudu teh  sos tomato
1  sudu teh  sos cili
1  sudu makan  kicap manis
1  biji  lada benggala atau cili merah  ~  dihiris
1  biji  bawang besar  ~  dihiris
Sedikit garam & gula
Sedikit cuka
Minyak masak secukupnya


Bahan Tumbuk :

2  biji  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Perap daging yang dihiris bersama serbuk lada hitam selama satu jam.  Ketepikan.
2.  Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga terbit bau.
3.  Masukkan kesemua sos dan diikuti daging yang telah diperap.
4.  Masukkan kicap manis, kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.  Kacau sekata sehingga daging empuk.  Masukkan sedikit air jika daging masih belum empuk.
5.  Masukkan lada benggala/cili merah dan bawang besar yang telah dihiris.
6.  Angkat dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment