KEK PISANG

Wednesday, June 13, 2018

TENGGIRI KICAP...










TENGGIRI KICAP
sumber :    Majalah RASA Mei 2016...




Bahan-Bahan :

3  keping  isi ikan tenggiri  ~  perap bersama garam & serbuk kunyit
1  biji  bawang besar *
2  ulas  bawang putih *
3  ulas  bawang merah *
2  cm  halia *   ( * dikisar halus )
1  biji  bawang besar  ~  dimayang
2  sudu makan  kicap pekat
Kicap manis secukupnya
2  sudu makan  cili kering kisar
1  biji  tomato  ~  didadu  (tambahan)
1  keping  asam gelugur
1  sudu makan  sos cili
Minyak masak secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Sedikit air


Cara Memasak :

1.  Goreng ikan yang telah diperap tadi hingga masak.  Ketepikan.
2.  Kemudian tumis bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
3.  Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos cili dan sedikit air.  Kacau sebati dan biarkan mendidih.
4.  Masukkan asam gelugur, gula dan juga garam secukup rasa.
5.  Akhir sekali masukkan ikan tenggiri yang telah digoreng dan juga tomato, bawang besar yang telah dimayang.  Masak sehingga kuah agak pekat.
6.  Angkat dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment