Sambal Bilis
RESEPI NASI LEMAK PANDAN HIJAU
rujukan : dapurkakyah.blogspot.my
Bahan Nasi :
3 cawan beras
2 1/2 cawan santan
4 helai daun pandan ~ kisar dengan 1/2 cawan air & ditapis (lebihkan sedikit bergantung pada jenis beras yang digunakan)
2 ulas bawang merah ~ dimayang
2 inci halia ~ hiris nipis
Garam & gula secukupnya
Setitik pewarna hijau
Cara Memasak :
Masak santan bersama bawang merah dan halia. Masukkan juga garam dan gula secukup rasa serta pewarna hijau. Masak sehingga sekali mendidih (bila mendidih terus matikan api). Sejukkan.
Basuh beras dan toskan, masukkan santan yang telah dimasak tadi dan air kisaran pandan. Masaklah dengan cara biasa atau di dalam periuk elektrik sehingga masak.
Bahan Sambal Bilis :
Secawan ikan bilis ~ cuci bersih & toskan
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
Sedikit belacan
1 keping gula Melaka
5 sudu besar cili kisar
Sedikit santan
Garam & gula secukupnya
3 sudu besar air asam jawa
Minyak masak
Cara Memasak :
Blender/kisar bawang merah, bawang putih dan halia dengan sedikit air.
Tumis bahan blender/kisar dengan minyak masak kemudian masukkan cili kisar dan belacan.
Kacau sehingga naik wangi. Masukkan air asam jawa, gula Melaka, sedikit gula dan garam dan masukkan ikan bilis. Kemudian masukkan sedikit santan dan pastikan sambal bilis naik minyak barulah ditutup apinya. Sedia dihidangkan...
Bahan Sambal Tumis Kerang :
300 gm isi kerang ~ yang sudah direbus & dikupas
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
4 sudu besar cili kisar
Sedikit belacan
2 sudu kecil pes asam jawa ~ dibancuh dengan sedikit air
1/2 keping gula Melaka
Gula & garam secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara Memasak :
Isi kerang dibersihkan dan ditoskan.
Bawang merah, bawang putih dan halia dikisar.
Panaskan minyak dan tumis bahan blender/kisar dan masukkan cili kisar.
Tumis biar betul-betul naik minyak kemudian masukkan belacan.
Kacau lagi dan seterusnya masukkan gula Melaka dan air asam jawa.
Masukkan isi kerang. Kacau sehingga masak dan berminyak.
Masukkan gula dan garam secukupnya. Bila nampak sedikit berkilat, bolehlah diangkat.
Nasi Lemak sedia dihidangkan bersama telur rebus, timun dan ikan bilis goreng garing...
No comments:
Post a Comment