KEK PISANG

Friday, June 29, 2018

NASI LEMAK PANDAN HIJAU...


 Sambal Bilis








RESEPI NASI LEMAK PANDAN HIJAU
rujukan :    dapurkakyah.blogspot.my




Bahan Nasi :

3  cawan  beras
2 1/2  cawan  santan 
4  helai  daun pandan  ~  kisar dengan 1/2  cawan air & ditapis  (lebihkan sedikit bergantung pada jenis beras yang digunakan)
2  ulas  bawang merah  ~  dimayang
2  inci  halia  ~  hiris nipis
Garam & gula secukupnya
Setitik pewarna hijau


Cara Memasak :

Masak santan bersama bawang merah dan halia.  Masukkan juga garam dan gula secukup rasa serta pewarna hijau.  Masak sehingga sekali mendidih (bila mendidih terus matikan api).  Sejukkan.
Basuh beras dan toskan, masukkan santan yang telah dimasak tadi dan air kisaran pandan.  Masaklah dengan cara biasa atau di dalam periuk elektrik sehingga masak.


Bahan Sambal Bilis :

Secawan  ikan bilis  ~  cuci bersih & toskan
6  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
Sedikit halia
Sedikit belacan
1  keping  gula Melaka
5  sudu besar  cili kisar
Sedikit santan
Garam & gula secukupnya
3  sudu besar  air asam jawa
Minyak masak


Cara Memasak :

Blender/kisar bawang merah, bawang putih dan halia dengan sedikit air.
Tumis bahan blender/kisar dengan minyak masak kemudian masukkan cili kisar dan belacan.
Kacau sehingga naik wangi.  Masukkan air asam jawa, gula Melaka, sedikit gula dan garam dan masukkan ikan bilis.  Kemudian masukkan sedikit santan dan pastikan sambal bilis naik minyak barulah ditutup apinya.  Sedia dihidangkan...


Bahan Sambal Tumis Kerang :

300  gm  isi kerang  ~  yang sudah direbus & dikupas
10  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
Sedikit halia
4  sudu besar  cili kisar
Sedikit belacan
2  sudu kecil  pes asam jawa  ~  dibancuh dengan sedikit air
1/2  keping  gula Melaka
Gula & garam secukupnya
Minyak untuk menumis


Cara Memasak :

Isi kerang dibersihkan dan ditoskan.
Bawang merah, bawang putih dan halia dikisar.
Panaskan minyak dan tumis bahan blender/kisar dan masukkan cili kisar.
Tumis biar betul-betul naik minyak kemudian masukkan belacan.
Kacau lagi dan seterusnya masukkan gula Melaka dan air asam jawa.
Masukkan isi kerang.  Kacau sehingga masak dan berminyak.
Masukkan gula dan garam secukupnya.  Bila nampak sedikit berkilat, bolehlah diangkat.
Nasi Lemak sedia dihidangkan bersama telur rebus, timun dan ikan bilis goreng garing...

No comments:

Post a Comment