KEK PISANG

Thursday, June 14, 2018

SUP TAUHU JEPUN...










RESEPI SUP TAUHU JEPUN
sumber :    youtube@limaunipis.com




Bahan-Bahan :

2  tiub  tauhu Jepun   ~  digaul dengan tepung jagung & digoreng
1/2  cawan  isi ayam
2  ulas  bawang putih  ~  dicincang halus
500  ml  air
1  kiub  pati ayam
1  sudu besar  tepung jagung  ~  dicampur dengan sedikit air
1  biji  telur  ~  dikocok sedikit
1  sudu besar  sos tiram
Sayur-sayuran pilihan  (saya guna lobak merah, jagung muda & kacang sepat@snow peas)
1  sudu teh  garam
Serbuk lada sulah  (optional)


Cara Memasak :

Tumis bawang putih sehingga berbau harum.  Masukkan air, kiub pati ayam, sos tiram, bancuhan tepung jagung kemudian masukkan telur, kacau-kacau. 
Masukkan isi ayam, sayur campur biarkan selama 3 minit.  Akhir sekali masukkan serbuk lada sulah, garam secukup rasa dan akhir sekali tauhu Jepun yang digoreng tadi.  Kacau-kacau seketika, tutup api.
Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment