KEK PISANG

Saturday, June 30, 2018

KARI IKAN TENGGIRI...










KARI IKAN TENGGIRI, RINGKAS &
MUDAH
rujukan :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-Bahan :

2  ekor  ikan tenggiri saiz sederhana, potong ikut suka, cuci bersih & toskan
10  batang  bendi muda  ~  cuci & toskan  (tak letak tiada stok)
2  biji  tomato  ~  belah 3 setiap biji
1  cawan  santan
1/2  cawan  jus asam jawa
3 1/2  sudu besar  serbuk rempah kari ikan
1 sudu besar penuh  cili kisar
4  biji  bawang merah *
3  ulas  bawang putih *
1  inci  halia *  ( * kisar halus )
1  kiub  ikan bilis 'Maggi'  ~  optional
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Bahan Tumis :

3  biji  bawang merah  ~  dihiris
2  ulas  bawang putih  ~  dihiris
2  tangkai  daun kari  ~  dilurutkan ambil daunnya
1  sudu kecil  halba campur


Cara Memasak :

1.  Bancuh rempah kari dengan 1/2 cawan air bersama bawang merah dan bawang putih kisar, kacau rata sehingga menjadi pes dan ketepikan.  Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis sehingga harum.  Tambahkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing.  Masukkan rempah kari, tumis sehingga terbit minyak, menggunakan api kecil dan kacau selalu.

2.  Tuangkan air secukupnya, kacau dan biarkan mendidih.  Masukkan ikan, kiub ikan bilis (jika guna) dan bendi, kacau perlahan dan bila mendidih, masukkan jus asam jawa dan juga santan.  Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula.  Masak sehingga bendi lembut.

3.  Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap.  Tutup api, angkat sedia dihidangkan panas-panas bersama nasi hangat...

No comments:

Post a Comment