Saturday, June 30, 2018
KARI IKAN TENGGIRI...
KARI IKAN TENGGIRI, RINGKAS &
MUDAH
rujukan : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
2 ekor ikan tenggiri saiz sederhana, potong ikut suka, cuci bersih & toskan
10 batang bendi muda ~ cuci & toskan (tak letak tiada stok)
2 biji tomato ~ belah 3 setiap biji
1 cawan santan
1/2 cawan jus asam jawa
3 1/2 sudu besar serbuk rempah kari ikan
1 sudu besar penuh cili kisar
4 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia * ( * kisar halus )
1 kiub ikan bilis 'Maggi' ~ optional
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak
Bahan Tumis :
3 biji bawang merah ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
2 tangkai daun kari ~ dilurutkan ambil daunnya
1 sudu kecil halba campur
Cara Memasak :
1. Bancuh rempah kari dengan 1/2 cawan air bersama bawang merah dan bawang putih kisar, kacau rata sehingga menjadi pes dan ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis sehingga harum. Tambahkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing. Masukkan rempah kari, tumis sehingga terbit minyak, menggunakan api kecil dan kacau selalu.
2. Tuangkan air secukupnya, kacau dan biarkan mendidih. Masukkan ikan, kiub ikan bilis (jika guna) dan bendi, kacau perlahan dan bila mendidih, masukkan jus asam jawa dan juga santan. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sehingga bendi lembut.
3. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap. Tutup api, angkat sedia dihidangkan panas-panas bersama nasi hangat...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment