AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA
rujukan : yatiememories...
Bahan-Bahan :
1 paket serbuk agar-agar (10 gm)
1 liter air (4 cawan)
1 ketul gula melaka (lebih kurang 200 gm)
1/4 cawan gula pasir
250 ml santan pekat (100 ml santan pekat KARA & selebihnya tambahkan air biasa)
1 biji telur ayam gred A/B ~ masukkan ke dalam santan & kocok sedikit dengan garfu
Secubit garam
2 helai daun pandan ~ cuci & simpul
Cara-Cara :
1. Masak gula melaka yang diracik halus, gula pasir bersama 1 cawan air. Masukkan daun pandan. Masak sehingga mendidih dan sentiasa dikacau. Bila dah siap, tapis dan jadikannya 2 cawan (menggunakan air yang dari 4 cawan).
2. Di dalam periuk bersih, masak 2 cawan air bersama dengan serbuk agar-agar. Masak sehingga mendidih.
3. Masukkan air gula melaka tadi dan sentiasa dikacau sehingga mendidih.
4. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.
5. Kacau dan tunggu sehingga menggelegak di atas api sederhana. PENTING!!! Bila menggelegak, biarkan seketika lebih kurang 1-2 minit sambil dikacau-kacau agar adunan tidak membuak dan melimpah keluar dari periuk. Nanti adunan akan kelihatan berbintil-bintil. Tutup api.
6. Basahkan loyang atau acuan pilihan dengan air. Kemudian tuangkan adunan agar-agar dan biarkan mengeras. Simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan enak...
No comments:
Post a Comment