KEK PISANG

Monday, June 4, 2018

AYAM MASAM-MASAM MANIS...










AYAM MASAM-MASAM MANIS
sumber :    Majalah SAJI Januari 2003...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  dipotong 12 atau lebih & dibersihkan
3  labu  bawang besar  ~  dipotong bulat
2  tangkai  cili merah  ~  dipotong menyerong
2  tangkai  daun bawang  ~  dikerat 3 cm  (tak letak, tiada stok)
4  sudu besar  kicap pekat
5  sudu besar  sos cili
3  ulas  bawang putih *
6  ulas  bawang merah *
4  cm  halia *  ( * ditumbuk halus )
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng & menumis
1  sudu kecil  serbuk kunyit


Cara Memasak :

1.  Ayam ditoskan kemudian digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit sebelum digoreng hingga masak (tidak perlu garing).  Angkat.

2.  Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan tumbuk.  Kacau sehingga naik aromanya dan masukkan sos cili, kicap dan sedikit air.

3.  Bila kuah mendidih dan pekat, masukkan ayam, bawang besar, cili merah, garam dan gula secukupnya.  Kacau hingga rata dan bila bawang layu sedikit, taburkan daun bawang dan angkat.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment