KEK PISANG

Saturday, June 30, 2018

POPIAH CARBONARA CHEESE...










POPIAH CARBONARA CHEESE
sumber :    buatoranglapo.com via you tube...
menghasilkan :   29 keping...




Bahan-Bahan :

1/2  biji  bawang Holland  ~  didadu
3  ulas bawang putih  ~  dicincang
200  gm  ayam cincang
3  batang  sosej  ~  dihiris
4  biji  cendawan butang  ~  dihiris  (saya tambah)
300  gm  sos carbonara  (saya guna brand Prego  ~  1  tin)
2  keping  keju Cheddar
1/2  sudu kecil  serbuk lada hitam
Kulit popiah secukupnya
Lobak merah  (anggaran 1 batang saiz kecil)  ~  diparut memanjang
Telur (anggaran 1 biji sebagai pelekat) (saya guna sedikit tepung gandum dibancuh dengan sedikit air sebagai pelekat)
Keju Cheddar secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng


Cara-Cara :

1.  Tumiskan bawang Holland bersama bawang putih sehingga sedikit layu.
2.  Masukkan ayam cincang.  Kacau sedikit dan biarkan ayam separuh masak.
3.  Kemudian masukkan sosej dan cendawan butang (jika guna).  Kacau lagi.
4.  Masukkan 1 tin sos carbonara.  Kacau-kacau sebentar.
5.  Tambahkan serbuk lada hitam dan kepingan keju.
6.  Kacau dan masak sehingga kuah carbonara sedikit kering.
7.  Sediakan kulit popiah.  Letakkan inti secukupnya, sedikit lobak merah dan keju cheddar.
8.  Gulungkan popiah dengan kemas.  Sapukan sedikit telur/bancuhan tepung dihujung kulit popiah.  
9.  Buat sehingga kesemuanya siap.  Goreng sehingga kekuningan.  Angkat dan toskan.
10.  Sedia dihidangkan bersama sos pilihan...

No comments:

Post a Comment