KEK PISANG

Saturday, June 30, 2018

KEK KURMA & CERI...










KEK KURMA DAN CERI
rujukan :    Fiza's Cooking




Bahan-Bahan :

200  gm  mentega
100  gm  gula perang
50  gm  gula kastor
1  sudu teh  esen vanilla
4  biji  telur gred A  ~  asingkan putih & kuning telur
150  gm  kurma  ~  asingkan dari biji & gunting isi kurma
50  gm  campuran ceri merah & hijau  ~  dipotong/dihiris kecil
50  gm  kacang walnut atau kekacang pilihan
200  gm  tepung gandum *
1  sudu teh  baking powder *  (* diayak)


Cara-Cara :

1.  Pukul telur putih sehingga kembang dan bertanduk iaitu apabila diterbalikkan mangkuk adunan, telur tersebut tidak meleleh.  Ketepikan seketika.

2.  Di dalam mangkuk adunan lain, pukul mentega dengan gula perang, gula kastor sehingga kembang.  Masukkan esen vanilla dan telur kuning satu persatu sambil dipukul lagi.

3.  Masukkan pula putih telur sedikit demi sedikit sambil dikaupbalik.  Jika menggunakan whisk, putar dengan kelajuan perlahan sehingga semuanya bercampur.

4.  Seterusnya masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder sedikit demi sedikit dan diputar sehingga habis.

5.  Akhir sekali masukkan kurma, ceri dan kacang walnut.  Tinggalkan sedikit untuk hiasan.  Kacau sehingga sebati, tuangkan ke dalam loyang bersaiz 8 inci bulat, dialas dengan kertas minyak dan taburkan bakinya (bahan hiasan) di atas permukaan kek sebelum dibakar pada suhu 170'C selama 1 jam sehingga masak.  (bergantung pada oven masing-masing)...

No comments:

Post a Comment