KEK PISANG

Monday, July 2, 2018

SAMBAL IKAN BILIS + KENTANG...










SAMBAL IKAN BILIS
CAMPUR KENTANG




Bahan-Bahan :

4  biji  ubi kentang 
1  cawan  ikan bilis
Garam & gula secukup rasa


Bahan Kisar :

4  tangkai  cili merah
5  tangkai  cili padi
3  biji  bawang merah
2  ulas  bawang putih
Belacan sebesar syiling 50 sen
Sedikit air


Cara Memasak :

1.  Ubi kentang dikupas, cuci bersih dan toskan airnya kemudian dihiris dan digoreng sehingga garing.  Kisarkan kesemua bahan kisar dan ketepikan seketika.

2.  Basuh ikan bilis dan toskan airnya sehingga betul-betul kering kemudian digoreng sehingga agak garing.

3.  Sediakan kuali yang lain, masukkan minyak masak secukupnya, tumiskan bahan kisar sehingga wangi.  Biarkan cili betul-betul masak sampai bertukar warna dan pecah minyak.

4.  Bila sambal dah masak, masukkan ikan bilis dan ubi kentang goreng tadi kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.  Kacau sehingga semua bahan mesra dan sebati.  Tutup api dan sedia dihidangkan bersama nasi biasa, nasi lemak atau roti...

No comments:

Post a Comment