KEK PISANG

Sunday, July 15, 2018

PULUT DURIAN BUNGA TELANG...










PULUT DURIAN BUNGA TELANG
rujukan :    resepicitarasawan
(hidangan :   3 orang)




Bahan-Bahan Pulut :

250  gm  beras pulut
250  ml  air
20  kuntum  bunga telang
1  keping  asam gelugur
1/2  sudu kecil  garam
1  helai  daun pandan  ~  disimpul


Bahan Sos Durian :

300  ml  santan KARA
300  ml  air
3  sudu besar  gula pasir
1/4  sudu kecil  garam
3  sudu kecil  tepung jagung
2  ulas  isi durian


Cara-Cara :

1.  Rebus bunga telang dan air sehingga mendidih.  Sejukkan dan tapis.

2.  Cuci beras pulut dan toskan.  Rendam bersama asam gelugur dan jus bunga telang tadi selama 20 minit.  (saya guna beras pulut susu)...

3.  Kacau beras pulut sehingga bergaul rata.  Keluarkan asam gelugur tadi.

4.  Kemudian masukkan ke dalam loyang bersama dengan jus bunga telang tadi, garam dan daun pandan.  Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.

5.  Angkat dan gaulkan pulut dengan garfu dan kukus lagi selama 5 minit.

6.  Sos Durian :   Satukan semua bahan sos durian di dalam pengisar dan kisar sehingga halus.

7.  Tapiskan ke dalam periuk dan masak di atas api kecil sehingga hampir pekat.

8.  Hidangkan pulut bersama sos durian dan isi durian...


INFO :   Beras pulut juga boleh ditanak di dalam periuk elektrik seperti nasi dengan nisbah air dan pulut  1 : 1

No comments:

Post a Comment