SAMPERIT MARBLE NUTELLA
rujukan i : Azlina Ina
rujukan ii : Norazlita Aziz...
Bahan-Bahan :
1/2 cawan butter (125 gm)
1/4 cawan susu pekat manis
---- Satukan bahan ini dan gaul sehingga sebati menggunakan whisk tangan sahaja.
2 cawan tepung jagung
1 sudu besar tepung kastad
---- Masukkan 1 sudu besar tepung kastad dan 1 cawan tepung jagung ke dalam adunan butter dan gaul rata. Tambahkan lagi 1 cawan baki tepung jagung dan uli sehingga menjadi doh yang lembut. Bahagikan doh kepada 2 bahagian yang sama banyak.
2 sudu besar Nutella
1 sudu besar serbuk koko ~ ayak
---- 1 bahagian doh dicampurkan dengan Nutella dan serbuk koko. Uli sehingga menjadi doh yang lembut. Jika adunan terlalu lembik, tambahkan sedikit tepung jagung. Canai dan roll adunan memanjang (dua-dua adunan buat yang sama). Kemudian cantumkan kedua-dua adunan doh berlainan warna tadi dan masukkan ke dalam acuan samperit bunga. Paipkan ke atas tray sehingga habis.
---- Letakkan chocolate chip atau chocolate button sebagai hiasan ditengahnya. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 160'C selama 20 minit bergantung pada kepanasan oven masing-masing...
INFO : Jika adunan agak keras, tambahkan sedikit lagi susu pekat manis untuk melembutkan adunan dan untuk mudah dipaipkan...
No comments:
Post a Comment