KEK PISANG

Friday, July 27, 2018

POPIA SATAR...










RESEPI POPIA SATAR
sumber :    resepilesungpipit.blogspot.my
menghasilkan :    23 pcs...




Bahan-Bahan :

3  ekor  ikan kembung gemuk  ~  rebus sekejap, 2-3 minit saja
1 1/2  cawan  kelapa parut  ~  bahagian putih
3  tangkai  cili kering  ~  rebus & buang biji
7  biji  cili padi  ~  jika suka pedas, tambah lagi
1  batang  serai  ~  hiris nipis
4  biji  bawang merah  ~  belah 4
1  biji  bawang putih  ~  belah 2
Sedikit halia
3  sudu besar  air asam jawa
Sedikit garam, gula & perasa
Kulit popia secukupnya


Cara-Cara :

1.  Buang segala tulang yang ada pada ikan.  Tujuan rebus sekejap sebenarnya untuk memudahkan kerja pengasingan tulang dan bagi ikan masak sedikit.

2.  Tumbuk ikan sehingga betul-betul halus dan masukkan ke dalam mangkuk.

3.  Kemudian tumbuk serai, bawang merah, bawang putih, cili kering rebus, cili padi dan halia sehingga hancur.

4.  Kemudian tumbuk pula kelapa parut sampai lumat.  Gaul kesemua bahan baru tambahkan air asam jawa, garam, gula dan perasa secukupnya.

5.  Sesuaikan rasanya.  Sediakan kulit popia, isikan inti dan lipat/gulung dengan kemas.  Dihujungnya sapu dengan sedikit air sebagai pelekat.

6.  Goreng sehingga kekuningan dengan api perlahan.  Angkat dan toskan minyaknya.  Hidangkan dengan pencicah kesukaan!!!

No comments:

Post a Comment