RESEPI POPIA SATAR
sumber : resepilesungpipit.blogspot.my
menghasilkan : 23 pcs...
Bahan-Bahan :
3 ekor ikan kembung gemuk ~ rebus sekejap, 2-3 minit saja
1 1/2 cawan kelapa parut ~ bahagian putih
3 tangkai cili kering ~ rebus & buang biji
7 biji cili padi ~ jika suka pedas, tambah lagi
1 batang serai ~ hiris nipis
4 biji bawang merah ~ belah 4
1 biji bawang putih ~ belah 2
Sedikit halia
3 sudu besar air asam jawa
Sedikit garam, gula & perasa
Kulit popia secukupnya
Cara-Cara :
1. Buang segala tulang yang ada pada ikan. Tujuan rebus sekejap sebenarnya untuk memudahkan kerja pengasingan tulang dan bagi ikan masak sedikit.
2. Tumbuk ikan sehingga betul-betul halus dan masukkan ke dalam mangkuk.
3. Kemudian tumbuk serai, bawang merah, bawang putih, cili kering rebus, cili padi dan halia sehingga hancur.
4. Kemudian tumbuk pula kelapa parut sampai lumat. Gaul kesemua bahan baru tambahkan air asam jawa, garam, gula dan perasa secukupnya.
5. Sesuaikan rasanya. Sediakan kulit popia, isikan inti dan lipat/gulung dengan kemas. Dihujungnya sapu dengan sedikit air sebagai pelekat.
6. Goreng sehingga kekuningan dengan api perlahan. Angkat dan toskan minyaknya. Hidangkan dengan pencicah kesukaan!!!
No comments:
Post a Comment