SAMBAL TUMIS IKAN PARI
rujukan : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
300 gm ikan pari ~ potong kecil
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
4 sudu besar cili kisar
1/3 cawan air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
1 biji bawang besar ~ belah 6
5 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 inci belacan * ( * ditumbuk halus )
Cara Memasak :
1. Ikan pari diperap bersama jus limau nipis dan garam selama 10 minit, cuci bersih dan toskan. Lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk halus sehingga wangi. Tambahkan cili kisar dan tumis sehingga garing. Tuangkan air asam jawa, masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga sedikit pekat.
3. Tambahkan bawang besar yang dibelah dan juga ikan pari yang digoreng tadi, gaul sehingga rata. Masak sekejap, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat. Sedia dihidangkan bersama nasi panas dan lauk sampingan...
Masak Lemak Kobis
No comments:
Post a Comment