KEK PISANG

Monday, July 9, 2018

MENU TENGAHARI YANG MUDAH...







KARI AYAM TANPA SANTAN
rujukan :    buatoranglapo@you tube...




Bahan-Bahan :

6-8  ketul  ayam  ~  cuci bersih & toskan
1  biji  bawang besar *
3  ulas  bawang putih *
1/2  inci  halia *  ( * ditumbuk )
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
2  biji  buah pelaga
1  pelepah  daun kari
5  sudu besar  serbuk kari ayam/daging  ~  campurkan dengan sedikit air
2  cawan  air
1  biji  kentang  ~  dibelah ikut suka
Garam & gula secukupnya
Sedikit air limau kasturi
1  sudu besar  sos tiram
Minyak masak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia, daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga naik bau.

2.  Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.  Kacau sehingga pecah minyak.

3.  Masukkan ayam.  Kacau sebentar.

4.  Masukkan air dan kentang.  Biarkan sebentar.

5.  Tambahkan garam, gula dan air limau secukup rasa.  Masukkan juga sos tiram.  Seimbangkan rasa.

6.  Masak sehingga kentang lembut.


NOTA :   Boleh tambah serbuk kari lebih kalau nak lagi pekat...



 SAWI GORENG IKAN TENGGIRI JERUK...

 JUS TEMBIKAI

LEMPENG BAWANG

No comments:

Post a Comment