Monday, July 30, 2018
SAMBAL TERUNG UDANG KERING...
RESEPI SAMBAL TERUNG UDANG KERING
rujukan : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
3 biji terung ungu saiz sederhana
1 camca teh pes asam jawa
5 biji cili merah
5 biji cili padi (optional)
1 biji bawang besar
1 pokok daun bawang ~ hiris
2 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1 genggam udang kering ~ cuci & rendam 10 minit & toskan
1 biji tomato ~ dibuang bijinya atau 10 biji tomato ceri tanpa perlu dibuang biji)
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Terung dicuci dan keringkan. Kemudian kerat 2 bahagian dan setiap bahagian dibelah 4, buat kaedah sama untuk baki terung. Gaul dengan sedikit garam kemudian goreng sekejap dalam minyak panas sambil dibalik-balikkan, angkat dan toskan.
2. Dalam lesung batu, masukkan buah keras dan bawang putih, tumbuk hingga halus, masukkan pula bawang besar dan daun bawang, tumbuk lagi. Tambahkan cili padi dan cili merah, terus menumbuk hingga cili hancur. Akhir sekali masukkan udang kering dan tumbuk hingga udang lumat. Ketepikan.
3. Dalam kuali yang sama, keluarkan minyak dan tinggalkan anggaran 1/4 cawan. Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk tadi, kacau rata dan masak dengan api kecil hingga garing. Masukkan pes asam jawa dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Kacau rata dan masak sekejap. Akhir sekali masukkan tomato dan terung, gaul rata dan rasa, jika 'ok' matikan api. Hiaskan dengan daun sup, jika suka sebelum dihidangkan...
Labels:
Sambal & Sos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment