KEK PISANG

Monday, July 30, 2018

SAMBAL TERUNG UDANG KERING...










RESEPI SAMBAL TERUNG UDANG KERING
rujukan :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-Bahan :

3  biji  terung ungu saiz sederhana
1  camca teh  pes asam jawa
5  biji  cili merah
5  biji  cili padi  (optional)
1  biji  bawang besar
1  pokok  daun bawang  ~  hiris
2  ulas  bawang putih
3  biji  buah keras
1  genggam  udang kering  ~  cuci & rendam 10 minit & toskan
1  biji  tomato  ~  dibuang bijinya  atau  10 biji tomato ceri tanpa perlu dibuang biji)
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Terung dicuci dan keringkan.  Kemudian kerat 2 bahagian dan setiap bahagian dibelah 4, buat kaedah sama untuk baki terung.  Gaul dengan sedikit garam kemudian goreng sekejap dalam minyak panas sambil dibalik-balikkan, angkat dan toskan.

2.  Dalam lesung batu, masukkan buah keras dan bawang putih,  tumbuk hingga halus, masukkan pula bawang besar dan daun bawang, tumbuk lagi.  Tambahkan cili padi dan cili merah, terus menumbuk hingga cili hancur.  Akhir sekali masukkan udang kering dan tumbuk hingga udang lumat.  Ketepikan.

3.  Dalam kuali yang sama, keluarkan minyak dan tinggalkan anggaran 1/4 cawan.  Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk tadi, kacau rata dan masak dengan api kecil hingga garing.  Masukkan pes asam jawa dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.  Kacau rata dan masak sekejap.  Akhir sekali masukkan tomato dan terung, gaul rata dan rasa,  jika 'ok' matikan api.  Hiaskan dengan daun sup, jika suka sebelum dihidangkan...

No comments:

Post a Comment