KEK PISANG

Saturday, July 14, 2018

RV CADBURY TART...




 Yang ni inti coklat Cadbury...

 Yang ni inti nenas, gambar kurang menarik sebab gambar diambil waktu petang, tiada pencahayaan...





RED VELVET CADBURY TART
sumber :    Lenny Marlynna@MAHN
kredit :    Pandalola...




Bahan-Bahan :

360  gm  tepung gandum *
5  sudu besar  tepung jagung *
2  sudu besar  gula aising *
1  sudu teh  serbuk koko *  ( * di ayak )
250  gm  mentega  ~  didadu
1  biji  telur  (saya guna gred A)
1  sudu teh  esen vanilla
Sedikit pewarna merah
100  biji  coklat Cadbury bar  (sebalang)
Kuning telur secukupnya  ~  untuk sapuan pada biskut


Cara-Cara :

1.  Masukkan kesemua tepung, gula aising, serbuk koko dan mentega bersama dan ramas sehingga halus menjadi seperti serbuk roti.

2.  Di dalam bekas, kacau telur, esen vanilla dan pewarna merah bersama.  Kemudian buatkan lubang di dalam tepung dan tuangkan bancuhan ini.  Uli adunan sehingga sekata.

3.  Letakkan adunan di dalam acuan samperit dan paipkan ke atas loyang.  Ambil sebiji coklat Cadbury, letakkan di atas adunan dan gulung dengan kemas.

4.  Glaze dengan 'eggwash' dan bolehlah taburkan badam cincang kalau suka.

5.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170'C selama 15 minit sehingga masak..(bergantung pada oven masing-masing)...

No comments:

Post a Comment