Friday, July 6, 2018
AYAM PANGGANG BLACKPEPPER...
RESEPI AYAM PANGGANG BLACKPEPPER
YANG PALING SEDAP & MUDAH
rujukan : Azie Kitchen...
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam ~ dipotong 2 atau 4 tanpa dibuang kulit, cuci bersih & toskan
2 biji ubi kentang ~ dibelah 2 atau dipotong wedges
1 batang lobak merah ~ dipotong kiub besar
2 inci halia
6 ulas bawang putih
4 sudu besar sos tiram Maggi
Sedikit madu
2 sudu besar Maggi Cukup Rasa atau secukupnya
Lada hitam biji secukupnya ~ ditumbuk kasar
Sedikit minyak zaitun ~ untuk renjis
Cara Memasak :
1. Kisar halia dan bawang putih sehingga halus. Masukkan 1 sudu besar Maggi Cukup Rasa. Lumurkan pada ayam.
2. Tuangkan sos tiram Maggi dan lumur rata. Tuangkan pula madu secukupnya dan lumur rata-rata termasuk di celah-celah bawah kulit ayam.
3. Akhir sekali taburkan serbuk lada hitam kasar secukupnya. Taburkan sekali lagi dalam 1 sudu besar Maggi Cukup Rasa atau secukupnya. Gaul rata dan sebati.
4. Biarkan/rehatkan dalam 15-30 minit. Kemudian masukkan ayam ke dalam loyang bersesuaian. Susun ubi kentang dan lobak merah. Renjiskan dengan minyak zaitun sebelum dibakar dan ketika sedang dibakar. Bakar pada suhu 180'C sehingga ayam masak (bergantung pada oven masing-masing).
5. Saya pula bakar lama dalam 45 minit pada suhu 200'C dengan diterbalikkan dan direnjis minyak zaitun dari masak kesemasa sehingga agak kecoklatan. Kuah dari baki membakar ayam (saya pekatkan sedikit dengan bancuhan air + tepung jagung), bolehlah disudukan dan dihidangkan sebagai kuah pencicah ayam panggang...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment