KEK PISANG

Friday, July 6, 2018

AYAM PANGGANG BLACKPEPPER...










RESEPI AYAM PANGGANG BLACKPEPPER
YANG PALING SEDAP & MUDAH
rujukan :    Azie Kitchen...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  ~  dipotong 2 atau 4 tanpa dibuang kulit, cuci bersih & toskan
2  biji  ubi kentang  ~  dibelah 2 atau dipotong wedges
1  batang  lobak merah  ~  dipotong kiub besar
2  inci  halia
6  ulas  bawang putih
4  sudu besar  sos tiram Maggi
Sedikit madu
2  sudu besar  Maggi Cukup Rasa atau secukupnya
Lada hitam biji secukupnya  ~  ditumbuk kasar
Sedikit minyak zaitun  ~  untuk renjis


Cara Memasak :

1.  Kisar halia dan bawang putih sehingga halus.  Masukkan 1 sudu besar Maggi Cukup Rasa.  Lumurkan pada ayam.

2.  Tuangkan sos tiram Maggi dan lumur rata.  Tuangkan pula madu secukupnya dan lumur rata-rata termasuk di celah-celah bawah kulit ayam.

3.  Akhir sekali taburkan serbuk lada hitam kasar secukupnya.  Taburkan sekali lagi dalam 1 sudu besar Maggi Cukup Rasa atau secukupnya.  Gaul rata dan sebati.

4.  Biarkan/rehatkan dalam 15-30 minit.  Kemudian masukkan ayam ke dalam loyang bersesuaian.  Susun ubi kentang dan lobak merah.  Renjiskan dengan minyak zaitun sebelum dibakar dan ketika sedang dibakar.  Bakar pada suhu 180'C sehingga ayam masak (bergantung pada oven masing-masing).

5.  Saya pula bakar lama dalam 45 minit pada suhu 200'C dengan diterbalikkan dan direnjis minyak zaitun dari masak kesemasa sehingga agak kecoklatan.  Kuah dari baki membakar ayam (saya pekatkan sedikit dengan bancuhan air + tepung jagung), bolehlah disudukan dan dihidangkan sebagai kuah pencicah ayam panggang...

No comments:

Post a Comment