KEK PISANG

Saturday, July 21, 2018

PULUT SERUNDING...










RESEPI PULUT SERUNDING
rujukan :    Teratak Mutiara Kasih@LiNa Pg...




Bahan Pulut :

1  cawan  beras pulut  (saya guna beras pulut susu & rendam selama 20 minit)
1  cawan  santan cair
Garam & gula secukupnya
1  helai  daun pandan  ~  cuci & simpul


Cara-Cara :

1.  Cuci beras pulut sehingga airnya jernih, rendam selama 15 minit.  Kemudian toskan.

2.  Satukan santan, garam, gula ke dalam periuk, kacau sehingga garam dan gula larut.  Sesuaikan rasanya.

3.  Masukkan daun pandan dan beras ke dalam periuk berisi santan.  Masak atas dapur menggunakan api kecil.  Kacau sekali sekala untuk mengelakkan pulut berkerak di dasar periuk.

4.  Bila pulut dah kering, kecilkan api (masak macam nasi), tunggu sehingga pulut betul-betul masak.  Dah siap!!!  (saya menggunakan cara kukus pulut sehingga masak sepenuhnya)...


Bahan Serunding Kelapa :
(boleh digunakan sebagai inti cucur badak)

1/2  biji  kelapa parut putih
2  sudu besar  udang kering  ~  tumbuk kasar
1  ulas  bawang putih *
1  batang  serai *
1  ulas  bawang merah *
1/2  cm  halia *
1  cm  kunyit hidup *  ( * ditumbuk )
2  sudu besar  cili giling
2  sudu besar  gula atau secukupnya
Sedikit garam
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak secukupnya, tumiskan kesemua bahan yang ditumbuk sehingga garing.  Kemudian masukkan cili giling dan tumis sehingga pecah minyak.

2.  Masukkan garam dan gula, kacau rata.  Masukkan kelapa parut, gaul sebati.  Kacau sehingga inti kering.  Sesuaikan rasanya, biar ada sedikit pedas, manis-manis dan masin.  Tutup api, ketepikan.  Hidangkan bersama pulut...

No comments:

Post a Comment