KEK PISANG

Tuesday, July 31, 2018

RESEPI PUFF DURIAN...










RESEPI PUFF DURIAN
sumber :    hanamemories...




Bahan Pastri :

100  gm  mentega
250  ml  air
150  gm  tepung gandum  ~  diayak
3  biji  telur gred A  (jika guna gred B =  4 biji)
Secubit garam


Bahan Inti Kastad Durian :

2  sudu besar  tepung kastad
4  sudu besar  gula pasir
1  cawan  susu segar  (250 ml)
1  biji  telur gred A/B
1  sudu besar  mentega
1  sudu besar  isi durian  ~  jika suka boleh lebihkan


Cara-Cara :

1.  Untuk Penyediaan Inti Kastad Durian :   Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk.  Kacau sebati.  Masak di atas dapur menggunakan api perlahan sehingga pekat dan likat.  Matikan api dan sejukkan.  (Tutup bahagian atas inti dengan plastik wrap agar bahagian atasnya tidak berkulit).

2.  Di dalam periuk lain, satukan air, mentega dan garam.  Masak sehingga air mendidih dan mentega cair.  Masukkan tepung gandum sekaligus dan kacau  dengan pantas sehingga menjadi doh.  Angkat dan ketepikan sehingga suam.

3.  Panaskan oven pada suhu 200'C.  Lenser dulang pembakar dengan mentega atau alas dengan baking paper.

4.  Masukkan adunan doh ke dalam mixer dan masukkan telur satu persatu sambil memukul dengan kelajuan sederhana sehingga menjadi pes yang lembut.

5.  Masukkan adunan ke dalam piping bag menggunakan nozzle pilihan.  Paipkan di atas dulang pembakar yang disediakan tadi.

6.  Bakar selama 20 minit atau sehingga keperangan.  Sejukkan di atas redai.

7.  Untuk Penyediaan Puff Durian :   Belah puff tanpa putus.  Masukkan/paipkan inti kastad, buat sehingga habis dan bolehlah dihidangkan...

No comments:

Post a Comment