KEK PISANG

Saturday, July 28, 2018

SPIRAL IKAN TUNA...









RESEPI SPIRAL IKAN TUNA




Bahan-Bahan :

4  cawan  pasta spirals
1 1/2  liter  air
1  sudu besar  minyak masak
1/2  sudu kecil  garam
2  tangkai  daun sup  ~  dihiris kasar
1  tin  Tuna Spicy Flakes in Olive Oil
1/2  sudu kecil  garam  (untuk menumis)
1  biji  bawang besar *
3  biji  bawang putih *
1  biji  cili merah *  ( * dicincang )
3  batang  sosej  ~  dipotong menyerong
6  tangkai  kacang sepat@snowpeas  ~  dipotong 2
1/2  batang  lobak merah  ~  dipotong memanjang
4  sudu besar  minyak zaitun
1/2  sudu teh  thyeme
1/2  sudu teh  oregano


Cara Penyediaan :

1.  Pasta spirals direbus sehingga lembut@ala dante bersama minyak masak, air serta 1/2 sudu kecil garam.  Angkat dan toskan.

2.  Panaskan minyak.  Tumis bawang merah, bawang putih sehingga layu.  Masukkan sosej, biarkan masak seketika.  Masukkan garam secukup rasa. 

3.  Masukkan kacang sepat dan lobak merah.  Biarkan sekejap.  Jangan sampai layu sangat.

4.  Angkat.  Gaulkan pasta spirals yang direbus dan ditoskan bersama bahan yang ditumis/goreng tadi, kacau sebati.

5.  Masukkan ikan tuna dan gaulkan rata-rata.

6.  Hidang dan taburkan dengan thyeme, oregano, cili merah dan hirisan daun sup...

No comments:

Post a Comment