KEK PISANG

Wednesday, July 25, 2018

SAMBAL KENTANG IKAN BILIS...










SAMBAL KENTANG IKAN BILIS RANGUP
rujukan :    Azie Kitchen, (sangat sedap & rangup)...




Bahan-Bahan :

5  biji  ubi kentang  (anggaran 700 gm)  (saya guna 2 paket  tempe, dihiris senipis mungkin)
1  mangkuk  ikan bilis mata biru
2  biji  bawang besar  ~  dikisar  (biarkan bawang lebih)
3  sudu besar  cili kisar
Garam
Secubit gula
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Kentang dibuang kulit, belah dua, jika bersaiz besar dan hiris nipis senipis yang boleh.  Toskan sehingga kering.  Taburkan sedikit garam supaya minyak tidak meletup ketika menggoreng.

2.  Goreng kentang/tempe di dalam minyak panas sehingga garing krup krap.  Masukkan kentang satu-satu supaya tidak melekat antara satu sama lain.  Jika menggoreng tempe, goreng sedikit demi sedikit.  Selesai menggoreng semuanya, angkat, toskan dan sejukkan.

3.  Ikan bilis dibasuh sejurus sebelum digoreng.  (Jangan basuh awal-awal).  Goreng ikan bilis sehingga garing.  Angkat dan ketepikan.

4.  Buangkan sedikit minyak lebihan gorengan dan tumiskan bawang kisar sehingga masak, baru dimasukkan cili kisar.

5.  Tumis dengan api perlahan sehingga cili garing, masak dan pecah minyak.  Masukkan garam secukupnya.

6.  Bila sambal terbit minyak, bolehlah ditutup api.  Setelah sambal betul-betul sejuk, baru dimasukkan ubi kentang/tempe dan ikan bilis yang digoreng.  Kacau rata.  Sedia untuk dinikmati!!!


NOTA :   

i)  Sedap juga dimasukkan tempe yang dihiris nipis.
ii)  Jumlah cili kisar aga-agak boleh cover bawang...

No comments:

Post a Comment