BISKUT BUAH KANA
sumber : Dayang Jack
1 1/4 cawan tepung gandum )
1/2 cawan tepung kastad ) ayak bersama
1/2 cawan tepung jagung )
1/2 tsp. baking powder )
1/2 cawan marjerin/butter (125 gm)
1 biji telur (gred B)
1 tsp. esen vanilla
1/2 cawan gula halus
1 tsp. chocolate emulco (yg. ini saya tambah)
Jem kesukaan secukupnya/Nutella
Pukul gula dan butter hingga sebati. Masukkan telur dan esen vanilla. Kacau rata. Kemudian masukkan tepung-tepung yang telah diayak dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
Untuk membentuk, ambil sedikit adunan doh dan tekan ke dalam acuan buah kana. Ketuk untuk keluarkan dari acuan dan susun di atas dulang pembakar. Bakar dengan suhu : 180'C selama 20-25 minit. Kemudian sapukan dengan nutella/jem yang digemari pada biskut dan cantum dengan kemas. (sapu jem semasa biskut masih panas supaya ia cepat kering dan melekat dgn. sempurna.)
Tqvm to Dayang Jack for this lovely and delicious recipe.
No comments:
Post a Comment