KEK PISANG

Sunday, May 24, 2015

KETAM MASAK LEMAK CILI PADI








KETAM MASAK LEMAK CILI PADI
Oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

4  ekor  ketam bunga sederhana besar  -  kerat dua
2  batang  serai  -  di titik
1  cawan  santan cair
1  cawan  santan pekat
1  keping  asam gelugur
2  biji  tomato  -  dipotong 4
garam & gula secukup rasa
minyak untuk menumis


Bahan Kisar :

14  biji  cili padi
  4  ulas  bawang merah
  2  ulas  bawang putih
  1  inci  kunyit hidup


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumiskan bahan kisar dan serai sehingga naik bau.
2.  Masukkan santan cair dan asam gelugur dan biarkan mendidih seketika.
3.  Masukkan ketam.  Kacau sesekali biarkan mesra dengan kuahnya.
4.  Masukkan santan pekat dan garam.  Kacau dan biarkan mendidih seketika.
5.  Akhir sekali masukkan tomato, kacau dan biarkan mendidih seketika.
6.  Tutup api, kacau sebentar biar mesra dan kuah tidak pecah minyak.  Bolehlah dihidangkan!!!




No comments:

Post a Comment