KEK PISANG

Thursday, May 21, 2015

PUDING BANDUNG CINCAU










PUDING BANDUNG CINCAU
sumber  :   fizalgk ; thanks...




Bahan-bahan :

    10  gm  serbuk agar-agar
1 1/2  cawan  gula
      6  cawan  air
      1  tin  susu cair
  300  gm  cincau  -  dipotong halus atau disagat
Pewarna makanan merah jambu
Sedikit esen ros -  jika suka


Cara-cara :

1.  Campurkan kesemua bahan di atas kecuali cincau dan pewarna makanan ke dalam periuk.  Masak sehingga mendidih.

2.  Masukkan pewarna makan dan esen ros (jika suka).  Tutup api.

3.  Tuangkan ke dalam acuan pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu (untuk memudahkan puding keluar dari acuan) dan masukkan perlahan-lahan cincau yang telah dipotong halus tadi.

4.  Setelah puding agak suam, masukkan ke dalam peti sejuk. 

5.  Sejukkan.

No comments:

Post a Comment