Thursday, May 21, 2015
PUDING BANDUNG CINCAU
PUDING BANDUNG CINCAU
sumber : fizalgk ; thanks...
Bahan-bahan :
10 gm serbuk agar-agar
1 1/2 cawan gula
6 cawan air
1 tin susu cair
300 gm cincau - dipotong halus atau disagat
Pewarna makanan merah jambu
Sedikit esen ros - jika suka
Cara-cara :
1. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali cincau dan pewarna makanan ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
2. Masukkan pewarna makan dan esen ros (jika suka). Tutup api.
3. Tuangkan ke dalam acuan pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu (untuk memudahkan puding keluar dari acuan) dan masukkan perlahan-lahan cincau yang telah dipotong halus tadi.
4. Setelah puding agak suam, masukkan ke dalam peti sejuk.
5. Sejukkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment