KEK PISANG

Sunday, November 8, 2015

AYAM MASAK KURMA







AYAM MASAK KURMA
buku   :  Buku Koleksi Rasa...



Bahan-bahan :

1/2  ekor  ayam  -  dipotong kecil
   1  labu  bawang besar  saiz sederhana  -  dibelah dua
1/2  labu  bawang besar  -  dihiris nipis
   2  ulas  bawang putih  -  dihiris
   5  cm  halia  -  dihiris
   1  biji  ubi kentang  -  dipotong dadu
   1  batang  lobak merah  -  dipotong dadu
   2  batang  kulit kayu manis
   2  kuntum  bunga lawang
500  ml  santan
   3  tangkai  cili hijau  -  dibelah tanpa putus
   3  tangkai  cili merah  -  dibelah tanpa putus
   1  peket kecil  rempah kurma  (dibancuh dengan sedikit air)
   2  keping  asam gelugur
Garam secuku rasa


Cara Memasak :

1.  Tumis kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga berbau harum.
2.  Kemudian masukkan hirisan bawang besar, bawang putih dan halia.  Tumis sehingga kekuningan.
3.  Masukkan rempah kurma dan tumis seketika.
4.  Masukkan ayam, ubi kentang, lobak merah dan gaul rata.  Kemudian tuangkan santan dan masak sehingga empuk.  Kemudian perasakan dengan garam secukup rasa.
5.  Masukkan asam gelugur, cili hijau, cili merah dan bawang besar, masak sehingga kuah agak pekat.

No comments:

Post a Comment