Sunday, November 8, 2015
AYAM MASAK KURMA
AYAM MASAK KURMA
buku : Buku Koleksi Rasa...
Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
1 labu bawang besar saiz sederhana - dibelah dua
1/2 labu bawang besar - dihiris nipis
2 ulas bawang putih - dihiris
5 cm halia - dihiris
1 biji ubi kentang - dipotong dadu
1 batang lobak merah - dipotong dadu
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
500 ml santan
3 tangkai cili hijau - dibelah tanpa putus
3 tangkai cili merah - dibelah tanpa putus
1 peket kecil rempah kurma (dibancuh dengan sedikit air)
2 keping asam gelugur
Garam secuku rasa
Cara Memasak :
1. Tumis kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga berbau harum.
2. Kemudian masukkan hirisan bawang besar, bawang putih dan halia. Tumis sehingga kekuningan.
3. Masukkan rempah kurma dan tumis seketika.
4. Masukkan ayam, ubi kentang, lobak merah dan gaul rata. Kemudian tuangkan santan dan masak sehingga empuk. Kemudian perasakan dengan garam secukup rasa.
5. Masukkan asam gelugur, cili hijau, cili merah dan bawang besar, masak sehingga kuah agak pekat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment