KEK PISANG

Tuesday, November 10, 2015

MAKARONI BAKAR ALA JOHOR










MAKARONI BAKAR ALA JOHOR
sumber   :   Dapur Tanpa Sempadan; thanks...
C&P  :   yatiememories...



Bahan-bahan :

   1  cawan  makaroni kecil  -  direbus sehingga lembut & ditoskan
   2  batang  sosej  -  didadu kecil
   1  tin kecil  baked beans  -  jenama cap Ayam
   1  biji  bawang Holland saiz sederhana  -  didadu kecil
   2  ulas  bawang putih  -  cincang halus
   1  tangkai  cili merah  -  buang biji dan dadu kecil kecil
   1  tangkai  cili hijau  -  buang biji dan dadu kecil
1/2  sudu besar  rempah beriani/kurma BABAS
1/2  sudu besar  rempah kari daging BABAS
   3  sudu besar  minyak zaitun
Garam secukup rasa
Parutan keju Mozarella secukupnya
Sos cili untuk dimakan bersama makaroni bakar


Bahan-bahan Kastad :

    4  biji  telur gred A
100  ml  susu rendah lemak/susu cair
 1/2  camca teh  lada hitam yang ditumbuk kasar
 1/4  camca teh  garam


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumiskan bawang Holland dan bawang putih sehingga harum.  Masukkan rempah kari dan rempah kurma, kacau rata dan masak sekejap.  Gunakan api kecil.

2.  Tuangkan baked beans, hirisan sosej, gaul rata dan masukkan makaroni, kacau rata.  Tambahkan garam secukup rasa dan masukkan cili merah dan cili hijau.  Gaul dan masak sekejap, rasa dan jika 'ok' bolehlah di tutup api.  Biarkan sejuk sebentar.

3.  Panaskan oven pada suhu 180'C, lenser acuan muffin dengan sedikit mentega (acuan muffin berkapasiti 1/2 cawan).  Di dalam satu bekas yang lain, masukkan telur, susu rendah lemak, lada hitam dan garam, kacau rata dan ketepikan dulu.

4.  Sudukan makaroni yang telah siap dimasak tadi ke dalam acuan muffin hingga penuh.  Kemudian tuangkan perlahan-lahan bancuhan telur hingga penuh, buat sehingga siap.  Taburkan sedikit parutan keju di atasnya dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak sepenuhnya.  Hidangkan bersama sos cili....


No comments:

Post a Comment