KEK PISANG

Tuesday, January 26, 2016

SAGU LONGAN BERSANTAN/SUSU CAIR








SAGU LONGAN BERSANTAN/SUSU CAIR
SAJI Julai 2015...




Bahan-Bahan :

250  gm  sagu biji  -  cuci & rendam lebih kurang 1/2 jam kemudian toskan
500  ml   air
150  gm  gula pasir atau gula kastor
    5  helai  daun pandan  -  disimpul
    1  tin  buah longan atau secukupnya
250  ml  santan 
 1/2  sudu kecil  garam


Cara-Cara :

1.  Cuci sagu, rendamkan lebih kurang 1/2 jam dan tapis.
2.  Masak gula dengan daun pandan bersama air sehingga mendidih.
3.  Tuang sagu sambil dikacau hingga pekat dan mendidih.  Angkat.
4.  Masukkan sagu yang telah dimasak tadi ke dalam acuan kecil atau loyang.  Sejukkan.
5.  Masak santan dengan sedikit garam sambil dikacau agar santan tidak pecah.  Angkat.
6.  Sajikan sagu biji dengan santan dan buah longan.  Boleh tambah sirap gula Melaka jika suka.  Selain santan boleh juga dihidangkan dengan susu cair.  Juga enak dihidang bersama ice cream pilihan.






No comments:

Post a Comment