Saturday, February 6, 2016
AYAM MASAK LEMAK CILI PADI
AYAM MASAK LEMAK CILI PADI
sumber : DapurTanpaSempadan...
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam - dipotong ikut suka, cuci bersih & toskan
3 biji ubi kentang saiz sederhana - kupas kulit & belah 4 setiap satu & rendam
3 batang serai - diketuk
2 helai daun kunyit - hiris halus
1 keping asam gelugur
3 paket santan
Air jika perlu
Garam & gula secukup rasa
Bahan Kisar Halus :
15 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara Memasak :
1. Masukkan ayam ke dalam periuk/kuali bersama serai yang diketuk dan bahan kisar halus. Gaul rata dan masak sekejap sehingga ayam kecut. Masukkan ubi kentang (toskan dulu) dan tuangkan 1 paket santan dan sedikit air. Masak sehingga ubi kentang empuk. Masukkan asam gelugur dan jika kuah berkurangan, tambahkan sedikit air lagi. Biarkan mendidih.
2. Tuangkan baki 2 paket santan, kacau rata dan perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit. Kacau dan biarkan mendidih seketika dengan api kecil dan kacau sekali sekala. Sesuaikan rasa dan tutup api. Hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment