KEK PISANG

Saturday, February 6, 2016

AYAM MASAK LEMAK CILI PADI









AYAM MASAK LEMAK CILI PADI
sumber  :   DapurTanpaSempadan...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  -  dipotong ikut suka, cuci bersih & toskan
   3  biji  ubi kentang saiz sederhana  -  kupas kulit & belah 4 setiap satu & rendam
   3  batang  serai  -  diketuk
   2  helai  daun kunyit  -  hiris halus
   1  keping  asam gelugur
   3  paket  santan
Air jika perlu
Garam & gula secukup rasa


Bahan Kisar Halus :

15  biji  cili padi
  1  inci  kunyit hidup
  1  inci  halia
  6  biji  bawang merah
  3  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Masukkan ayam ke dalam periuk/kuali bersama serai yang diketuk dan bahan kisar halus.  Gaul rata dan masak sekejap sehingga ayam kecut.  Masukkan ubi kentang (toskan dulu) dan tuangkan 1 paket santan dan sedikit air.  Masak sehingga ubi kentang empuk.  Masukkan asam gelugur dan jika kuah berkurangan, tambahkan sedikit air lagi.  Biarkan mendidih.

2.  Tuangkan baki 2 paket santan, kacau rata dan perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula.  Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit.  Kacau dan biarkan mendidih seketika dengan api kecil dan kacau sekali sekala.  Sesuaikan rasa dan tutup api.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment