KEK PISANG

Friday, February 5, 2016

SAYUR PETOLA MASAK LEMAK PUTIH








SAYUR PETOLA MASAK LEMAK PUTIH




Bahan-Bahan :

2  biji  petola saiz sederhana  -  dibuang kulit bahagian keras & dipotong-potong
1  kiub  pati ikan bilis
2  cawan  santan pekat
1  cawan  air
4  biji  bawang merah  -  hiris
1  ulas  bawang putih  -  hiris
1  bungkus kecil  suun  -  direndam sehingga lembut
1  bungkus  fucuk  -  direndam sehingga lembut & dicarik-carik
1  biji  telur
1  tangkai  cili merah  -  hiris
8  ekor  udang dikupas kulit, dibersihkan & ditos


Cara Memasak :

1.  Didihkan air di dalam periuk.
2.  Masukkan bawang merah, bawang putih dan kiub pati ikan bilis.
3.  Pecahkan telur ke dalam kuah dan biarkan mendidih seketika.
4.  Masukkan sayur petola, udang, cili merah, santan, suun, fucuk dan garam.  Masak sehingga mendidih sambil dikacau sekali sekala dan sesuaikan rasa.  Hidangkan !!!

No comments:

Post a Comment