KEK PISANG

Thursday, August 15, 2019

PUDING BANDUNG CINCAU ...












PUDING BANDUNG CINCAU
sumber :    Majalah AROMA Oktober 2013...




Bahan-Bahan :

10  gm  serbuk agar-agar
1 1/2  cawan  gula pasir
6  cawan  air
1  tin  susu cair  (400 ml)
300  gm  cincau  ~  dipotong halus atau disagat
Pewarna makanan  ~  warna merah jambu
Sedikit esen ros  ~  jika suka


Cara Penyediaan :

1.  Campurkan semua bahan kecuali cincau dan pewarna ke dalam periuk, masak sehingga mendidih.

2.  Masukkan pewarna makanan dan esen ros, jika suka.

3.  Tuangkan ke dalam acuan puding (ikut pilihan), dan masukkan perlahan-lahan cincau yang telah dicincang halus atau disagat tadi.

4.  Jika suka,  taburkan cincau dua peringkat, mulanya ketika puding masih cair dan kali kedua selepas puding mula pekat dan hampir beku.  Setelah puding agak suam, masukkan ke dalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment