KEK PISANG

Wednesday, November 20, 2019

SAMBAL TEMPE & KENTANG ...









SAMBAL TEMPE & KENTANG
sumber :    seripayaku.blogspot.com




Bahan-Bahan :

1  peket  tempe   ~  dipotong memanjang
2  biji  kentang   ~  dikupas & dicuci bersih
1  mangkuk kecil  ikan bilis
3  sudu besar  cili kisar
3  sudu kecil  gula
4  ulas  bawang merah   ~  ditumbuk halus
1/4  cawan  air
Sedikit garam & serbuk kunyit
Minyak masak untuk menggoreng
1/4  kiub  pati ikan bilis   (optional)


Cara Memasak :

1.  Tempe yang telah dipotong digaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.

2.  Potong kentang nipis-nipis dan digaulkan dengan sedikit garam.

3.  Panaskan minyak masak secukupnya dan goreng kentang sehingga garing.  Angkat dan toskan minyaknya.

4.  Kemudian masukkan pula tempe, goreng sehingga garing.  Angkat dan toskan.  Gorengkan pula ikan bilis sehingga garing, angkat dan toskan minyaknya.

5.  Tinggalkan sedikit minyak tadi di dalam kuali, masukkan cili kisar.  Kacau sehingga ia masak baru dimasukkan bawang tumbuk tadi.  Kacau sebati.

6.  Bila dah wangi, masukkan air dan tambahkan gula serta secubit garam (ini terpulang, kalau tempe tadi dah masin tak perlu masukkan).  Kacau sehingga air agak kering dan rasa masin manisnya.

7.  Bila dah ngam dengan citarasa, masukkan semua bahan dan kacau sebati.  Tutup api.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment