KEK PISANG

Saturday, November 23, 2019

SAMBAL TUMIS IKAN PARI ...









SAMBAL TUMIS IKAN PARI
sumber :    DapurTanpaSempadan@CMG ...




Bahan-Bahan :

300  gm  ikan pari   ~  dipotong kecil
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
4  sudu makan  cili kisar
1/3  cawan  jus asam jawa
Garam & gula secukup rasa
1  biji  bawang besar   ~  belah 6
5  biji  bawang merah *
2  ulas  bawang putih *
1  inci  belacan *    ( * ditumbuk halus )
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Ikan pari diperap bersama jus limau nipis dan garam selama 10 minit, cuci bersih dan toskan.  Lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.  Goreng sehingga kuning keemasan.  Angkat dan toskan.

2.  Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus sehingga wangi, tambahkan cili kisar dan tumis sehingga garing.  Tuangkan jus asam jawa, masukkan garam dan gula secukup rasa.  Masak sehingga sedikit pekat.

3.  Tambahkan bawang besar yang dibelah dan juga ikan pari goreng tadi, gaul sehingga rata.  Masak sekejap, rasa dan bolehlah diangkat.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment