Friday, January 31, 2020
PAPRIK SEAFOOD ALA THAI ...
RESEPI PAPRIK SEAFOOD ALA THAI
sumber : resepichenom.com
Bahan-Bahan :
4-5 ekor sotong ~ potong bulat
8 ekor udang ~ bersihkan & buang kulit
3 ulas bawang putih ~ ketuk & cincang kasar
2 inci halia ~ potong mancis
1 batang serai ~ ketuk
3 sudu besar cili kisar
4 helai daun limau purut ~ carikkan
6 biji cili padi ~ tumbuk/titik bagi pecah
Kacang panjang
Jagung kecil
Bunga kobis
Karot
Sedikit minyak masak untuk menumis
Bahan Untuk Sos :
1 sudu besar sos ikan
1-2 sudu besar kicap pekat manis
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis bawang putih bersama halia. Kemudian masukkan serai dan cili kisar.
2. Apabila pecah minyak dan naik bau, masukkan udang dan sotong.
3. Masukkan daun limau purut, cili padi dan sayuran seperti kacang panjang, kobis bunga, jagung kecil dan karot.
4. Masukkan bahan sos dan kacau sehingga masak. Tambah air jika kuah agak kering.
TIPS :
~ Penting untuk anda mengagak sendiri bahan-bahan untuk sos. Jika kuah terlalu sedikit, boleh tambah lagi sos.
~ Seafood pula jangan dimasak terlalu lama kerana nanti terlebih masak dan keras.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment