KEK PISANG

Wednesday, August 24, 2011

BISKUT CORNFLAKE MADU CHOCOLATE CHIP
sumber : buku 'Kek & Biskut' Chef Hanieliza


Bahan A : 100 gm mentega
50 gm gula kastor
8 tbsp. madu

Bahan B : 200 gm cornflakes (dikisar) - saya ramas jer
100 gm chocolate chip
100 gm almond flake (dipanggang) - saya ramas kasar setelah dipaggang

Bahan B : (Hiasan)

100 hingga 150 keping acuan kertas kecil iaitu papercup kecil
100 gm chocolate rice

Cara membuat :

1. Masakkan bahan A sehingga mentega cair. Tutup api.
2. Masukkan bahan B dan gaulkan rata.
3. Sudukan ke dalam acuan kertas kecil.
4. Hiaskan dengan chocolate.
5. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 170'C selama 8 hingga 10 minit.
6. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment